In memoriam - Henny Vrienten (1948-2022)

This article is in Dutch as it is a personal message in relation to the death of composer Henny Vrienten, who has been of great importance for the Dutch media music industry.

© De wereld Draait Door - BNNVARA

Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was naast zijn carrière als zanger, bassist en componist van Doe Maar bekend door zijn muziek voor tientallen film en televisie producties. Films als Spoorloos, Left Luggage, Madelief: Krassen in Het Tafelblad en The Discovery of Heaven werden door Henny voorzien van een filmscore waarin hij in toenemende mate het grote gebaar niet schuwde. In dat opzicht ontwikkelde Henny zich van een meer calvinistische Nederlandse filmcomponist (“less is more”) tot iemand die het symfonieorkest in zijn volledigheid durfde te gebruiken.

Zelf had ik de eer en het genoegen een paar keer met hem te mogen samenwerken. Voor een korte speelfilm schreef hij de titelsong waarop ik de overige filmmuziek baseerde. En hij gaf een paar gastcolleges bij HKU Muziek en Technologie waar ik destijds les gaf. Ik heb hem in die periode leren kennen als een lieve aardige man die perfectionistisch was als het ging om zijn muziek maar tegelijkertijd ook open stond voor jonge makers en hun ideeën. Legendarisch was het bezoek aan zijn studio waarin hij zijn liefde voor poëzie combineerde met de akoestische eisen van zijn studio: de muren van zijn studio waren van boven tot onder voorzien van boekenkasten gevuld met zo’n 40.000 poëziebundels!

De muziek die ik nog regelmatig draai en voor mij kenmerkend is voor zijn muzikale genialiteit is de muziek die hij schreef voor een aantal documentaires van de filmregisseur Hans Keller. Volstrekt eigenzinnige muzikale miniatuurtjes die je meenemen in totaal verschillende werelden. Uitgebracht op de CD Passages – Muziek van Henny Vrienten bij films van Hans Keller door VPRO Eigenwijs. De Nederlandse filmwereld heeft een unieke muzikale stem verloren maar zijn muziek blijft gelukkig bij ons dankzij dit soort uitgaves.

Rens Machielse - Producent Private Kitchen

 

A performance of Henny Vrienten, with the song “Ik heb geen zin om op te staan”, performed during “De Wereld Draait Door”, BNN VARA.

 
Previous
Previous

Joep Sporck - Future Ambitions

Next
Next

Dan Geesin - Differences in workflow